NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Jorinde Seijdel en Liesbeth Melis (red.)
Met bijdragen van Sven Lütticken, Boris Groys, Felix Stalder, Jodi Dean, Jill Magid, Stefan Nowotny, Geert Lovink e.a.

Open 22
Transparantie
Openbaarheid en geheimhouding in het tijdperk van WikiLeaks

Vormgeving: Thomas Buxó en Klaartje van Eijk, Paperback, Geïllustreerd (kleur en zw/w), 176 pagina's, 17 x 24 cm
Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-822-2, € 19,50
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-839-0

I.s.m SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte

Open 22Dit nummer van Open onderzoekt, met WikiLeaks als speciaal geval, hoe in onze huidige samenleving transparantie en geheim zich tot elkaar en tot het publiek en het publieke verhouden. Er wordt onder meer ingegaan op de intrinsieke band van het publieke met het geheime, op het politieke potentieel van transparantie en transparantie als fetisj, en op het ideaal van vrije informatiestromen versus de strijd om informatie.

WikiLeaks is geen op zichzelf staand fenomeen. De klokkenluiderssite drukt het groeiende publieke verlangen uit naar openheid en transparantie van de staat, bedrijven en bestuurders. Het is een eis van openbaarheid die mede voortvloeit uit het stijgende aantal opzienbarende sociale en politieke onthullingen. Terwijl men geheimhouding binnen de publieke sfeer vaak beschouwt als ontoelaatbaar en clandestien, wordt transparantie geassocieerd met democratie, participatie en toegankelijkheid.

Werkt transparantie louter bevrijdend? Kan er niet evengoed een verhullende of controlerende werking van uitgaan? Zijn bepaalde vormen van transparantie juist geen manifestatie van de banaliteit van het hedendaagse spektakel, waarin het draait om pure zichtbaarheid en de productie van affecten? Welke rol spelen de media hierbij?

Open is een cahier waarin vanuit een cultureel perspectief gereflecteerd wordt op de hedendaagse publieke ruimte.

> Bestel bij NAi Boekverkopers

> Meer over Open

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com