NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Herdruk nu verkrijgbaar

Henk van Os i.s.m. Marietta Jansen

Jong in Groningen
Kunst in de periode 1945-1975
De keuze van Henk van Os

Vormgeving: Bregt Balk, Gebonden, Geïllustreerd (kleur en zw/w), 128 pagina's, formaat: 19,5 x 25 cm
Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-685-3, € 22,50
Juni 2011 (herdruk)

I.s.m. het Groninger museum

Tentoonstelling Plattegrond van de kunst en omstreken - De Ploeg en het naoorlogse modernisme in het Groninger Museum van 25 juni tot 6 november 2011

Jong in GroningenJong in Groningen is een persoonlijke kroniek waarin Henk van Os op meeslepende wijze de couleur locale van het culturele leven in Groningen in de jaren vijftig, zestig en de vroege jaren zeventig beschrijft. Ver van de internationale kunstcentra groeide hier in de schaduw van De Ploeg een generatie kunstenaars op die zeer gevarieerd en boeiend werk maakte: van figuratief tot abstract, van environment tot land art en van minimalistisch tot lyrisch abstracte kunst. Van Os schetst een kleurrijk en soms hilarisch beeld van zijn Groningse kunstenaarsvrienden en van de wegbereiders van de moderne kunst in de provinciestad.

In 1962 vestigde Albert Waalkens een kunstenaarskolonie in Finsterwolde, waar heel Nederland over sprak. In 1965 vond een opzienbarende tentoonstelling plaats van werk van Henri de Wolf, Martin Tissing, Jo van Dijk en Edu Waskowsky in het Groninger Museum. De kunstenaars arriveerden in een zilveren opengelaste Citroën, waaruit een geabstraheerde gasbel opsteeg. Er heerste een sfeer van avant-garde in Groningen en er gebeurde veel dat het waard is om niet te vergeten.

Met werk van Els Amman, Fie Werkman, Marten Klompien, Ruloff Manuputty, Karl Pelgrom, Coen Schilt, Han Jansen, Jan Hoving, Drewes de Wit, Matthijs Röling, Olga Wiese, Siep van den Berg, Jo van Dijk, Henri de Wolf, Edu Waskowsky en Martin Tissing.

> Bestel bij NAi Boekverkopers

‘Henk van Os brengt een overzicht van al te lang onbekend Groningen’ Trouw

‘Fraai beeld van de naoorlogse beeldende kunstscene in Groningen’ Kunstbeeld

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com