NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Evert van Straaten, Stefan Hertmans

Jan Fabre
Hortus/ Corpus

Vormgeving: Gebr. Silvestri, Geïllustreerd (kleur en zw/w), Gebonden, 224 pagina's, 23,5 x 29,5 cm
Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-815-4, € 35,00
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-816-1
April 2011

I.s.m. Kröller-Müller Museum

Tentoonstelling in Kröller-Müller Museum, Otterlo van 10 april tot 4 september 2011

Jan FabreJan Fabre (1958) is internationaal bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van dit moment. Al meer dan 25 jaar profileert hij zich als grensverleggend performancekunstenaar, theater- en operamaker, choreograaf en beeldend kunstenaar. Als tekenaar is hij bekend om zijn ‘bic-art’, tekeningen die hij maakt met een simpele blauwe bic-pen en waarin hij de geheimen en wonderen van de natuur probeert te vangen. Fabres kunstenaarschap wordt gevoed door een oneindige fascinatie voor de wereld der insecten, in het bijzonder de kever. Insecten krijgen betekenissen toegekend, worden metaforen voor het menselijk doen en laten, voor leven, dood, goed, kwaad, liefde, geweld, enzovoort. Vanuit en via deze gesloten, volstrekt persoonlijke wereld, waarin schoonheid en geweld hand in hand gaan, brengt Fabre zijn maatschappijkritische gedachten naar buiten en houdt de mens een in schoonheid verpakte, maar vlijmscherpe spiegel voor.

In de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum staan Fabres fascinatie voor het fenomeen metamorfose en zijn verkenning van het menselijk lichaam centraal. De tentoonstelling en de publicatie Jan Fabre. Hortus Corpus bevatten een uitgebreide selectie uit zijn oeuvre, aangevuld met nieuwe werken, die voor het eerst te zien zijn in het Kröller-Müller Museum en deels zijn ingegeven door het tentoonstellingsconcept. Nieuwe en bestaande werken vermengen zich met het binnen en buiten van het museum, waardoor intrigerende confrontaties tussen zijn werk en de werken uit het museum zullen ontstaan. Zijn bekende bronzen sculptuur De man die de wolken meet (1998) wordt in het voorjaar van 2011 op het dak van het Kröller-Müller Museum geplaatst om zijn grote overzichtstentoonstelling daar te markeren.

Werk van Jan Fabre is te zien geweest op belangrijke internationale tentoonstellingen, waaronder de Biënnale van Venetië, de Documenta in Kassel en de Biënnale van São Paolo. Recente tentoonstellingen zijn ‘Antropologia di un pianeta’ in het Palazzo Benzon, Venetië (2007) en ‘Jan Fabre au Louvre. L’Ange de la métamorphose’, in het Musée du Louvre, Parijs (2008).

> Laatste exemplaren verkrijgbaar bij NAi Boekverkopers


> De Morgen 2 april 2011 (PDF)


NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com