NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Brian Massumi, Detlef Mertins, Lars Spuybroek, Noortje Marres, Christian Hübler, Gilbert Simondon e.a.
Joke Brouwer en Arjen Mulder (red.)

Interact or Die!
'There is drama in the networks.'

Vormgeving: Joke Brouwer, Geïllustreerd (kleur), Paperback, ing., 208 pagina's, Formaat: 16,0 x 23,0 cm
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-577-1, € 22,50

I.s.m. V2_Publishing

De droom uit de jaren negentig over de immateriële mogelijkheden van cyberspace is verwaaid: onze toekomst zal nog wel een tijdje materieel blijven. De materie heeft het voor het zeggen, maar volgens de eigentijdse biologie is materie niet langer inert, maar 'zelforganiserend', 'epigenetisch' en 'transductief' - drie begrippen die nader worden uitgewerkt in deze verzameling essays en artistieke interventies.Interact or Die! ‘There is drama in the networks.’

We weten allemaal dat blauwdrukken en toekomstplannen geen nut meer hebben, want niemand kan processen zoals de klimaatverandering of de wereldwijde stromen van werk, vluchtelingen en informatie nog voorspellen of beheersen. Wat nu interessant is, is de vraag wat voor verkennend gedrag wij kunnen bedenken om effectieve netwerken te creëren waarin de meest vitale veranderingen en stromingen zichzelf kunnen uitselecteren door te interacteren met hun omgeving - en tegelijk te ontdekken wat onze rol kan zijn in processen waarin variatie en selectie tot stand komen.

Verkennend gedrag is de pragmatische benadering van de mogelijkheden en problemen van de globalisering. Het is ook een pragmatische benadering voor het vinden van een vitale vorm voor interactieve kunst. Netwerken worden pas operationeel en functioneel als ze gaan interacteren. Interactiviteit is een materieel proces met structurele gevolgen, of het nu om biologische, sociale, politieke, artistieke, technische of elektronische netwerken gaat.

Kunstenaars zijn bij uitstek degenen die materie testen, rekken, strekken, verdraaien en hercombineren tot kunstzinnige vormen en structuren. In Interact or Die! wordt het verkennende gedrag van kunstenaars gecombineerd met essays van toonaangevende theoretici op het gebied van netwerken-diematerie-worden en materie-dat-een-netwerk-wordt, zoals Peter Corning, Marc Kirschner en John Gerhart, Noortje Marres, Brian Massumi, Detlef Mertins, Arjen Mulder, Gilbert Simondon en Lars Spuybroek.

> Laatste exemplaar verkrijgbaar bij NAi Boekverkopers


> Prix Ars Electronica 2008 voor Interact or Die!

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com