NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Jennifer Allen, Aaron Betsky, Rudi Laermans, Wouter Vanstiphout

Atelier Van Lieshout

Vormgeving: Stout/Kramer / Geïllustreerd (kleur) / Integraalbinding / 340 pagina's / Formaat: 23,0 x 28,0 cm
Engelse editie / ISBN 978-90-5662-482-8 / € 37,50 / UITVERKOCHT

I.s.m. Atelier Van Lieshout
Met steun van Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam

Atelier Van Lieshout (AVL) werd in 1995 opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout (1963). De tegendraadse gebruikskunst van het Rotterdamse collectief AVL wordt jaarlijks in tientallen tentoonstellingen over de gehele wereld gepresenteerd. De veelal uit polyester vervaardigde objecten, meubels, machines en luxueus uitgevoerde mobile homes zijn niet alleen intrigerend van vorm en ingenieus geconstrueerd, maar vooral ook verrassend multifunctioneel.

Deze rijk geïllustreerde publicatie biedt een overzicht van het nieuwe, serieuze en vaak provocatieve werk van AVL: van meubelobjecten en mobiele architectuur tot volledig zelfvoorzienende 'survival campers', autonome leefgemeenschappen en surrealistische kunstprojecten. Een van de hoogtepunten is AVL's grootste project tot nu toe: AVL-Ville (2001), de vrijstaat die Atelier Van Lieshout realiseerde in de haven van Rotterdam, compleet met een eigen vlag, een eigen grondwet en eigen geld.

De belangrijkste projecten van AVL, de inspiratiebronnen van het collectief en hun bespiegelingen over kunst, architectuur en vormgeving in een maatschappelijke context worden omschreven in een kunstkritisch essay door Jennifer Allen. Vervolgens beschouwt Aaron Betsky het werk van AVL vanuit zijn expertise als architectuur- en designcriticus. Een derde tekst wordt geschreven door de socioloog Rudi Laermans, die het functioneren van de stedelijke samenleving in relatie tot de projecten van AVL belicht.

"Dirty, delicious and direct"
Wouter Vanstiphout in Archis

Woensdag 31 januari 2007 was Joep van Lieshout de gast van Matthijs van Nieuwkerk in VARA's de Wereld draait door op Nederland 3. Deze uitzending is nog steeds te beluisteren via het archief van de Wereld draait doorNAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com