NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Lieven De Cauter, Ruben De Roo en Karel Vanhaesebrouck(red.)

Art and Activism in the Age of Globalization / Reflect #08

Vormgeving: Joseph Plateau, Paperback, Geïllustreerd (zw/w), 334 pagina's, 14,5 x 22,5 cm
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-779-9, € 22,50
E-book, ISBN 978-90-5662-794-2, € 14,50
Januari 2011

I.s.m IDeA, de interdisciplinaire onderzoeksgroep van de kunsthogeschool het RITS, dat deel uitmaakt van de Erasmushogeschool Brussel en de Universitaire associatie Brussel.

Art and Activism in the Age of GlobalizationHoort een kunstenaar ook een activist te zijn? Is het maken activistische kunst een belangrijke taak of een pseudo-activiteit in de marge van de echte politiek? Filosoof, schrijver en kunsthistoricus Lieven de Cauter onderzoekt met andere denkers en doeners dit thema in zijn nieuwe boek Art and Activism in the Age of Globalization.

In een tijdperk van globalisering, populisme, hyperkapitalisme, migratie, de oorlog tegen terreur en de opwarming van de aarde, is het engagement van de kunstenaar broodnodig. Art and Activism in the Age of Globalization neemt de maat van de hedendaagse activistische kunst. Wat is de positie van kunst en activisme in de gepolariseerde, populistische spektakelmaatschappij? Art & Activism analyseert de kritiek op het engagement als pose, maar ook voor de noodzaak van cultureel activisme in de huidige maatschappij. Ook stadsactivisme en het activisme van anonieme netwerken worden onderzocht. Speciale aandacht gaat naar de effecten van de War on Terror op de activistische praktijk. Het boek besluit met een theoretisch kader voor hedendaags activisme en een vurig pleidooi voor een werkelijk politieke kunst.

Lieven de Cauter, Ruben De Roo en Karel Vanhaesebrouck maakten samen Art and Activism in the Age of Globalization met bijdragen van o.a. BAVO, Rosi Braidotti, Pippo Delbono, Pascal Gielen, Brian Holmes André Gattolin & Thierry Lefebvre, Rudi Laermans, Dieter Lesage, Jennifer Flores Sternad, e.a. De Cauter publiceerde eerder bij NAi Publishers De capsulaire beschaving - Over de stad in het tijdperk van de angst (2004).

> Bestel bij NAi Boekverkopers


> Beluister: Interview Lieven de Cauter Radio 1 (België)

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com