NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Ton Verstegen

Tropismen
Metaforische animatie en architectuur

Gebrocheerde paperback, kleur en zw/w illustraties, 112 pagina's
Tekst in Nederlands, ISBN 90-5662-205-6, € 13,50
Ook verkrijgbaar in een Engelse editie, ISBN 90-5662-206-4, € 16,00

Vanuit het begrip tropismen - de gerichte groeibewegingen (wendingen) van organismen onder invloed van externe krachten - probeert Ton Verstegen taal en architectuur met elkaar te verbinden. Na een verkenning van de figuur van de wending, de trope, in uiteenlopende gebieden: de biologie, de taal(kunde), de filosofie, de esthetica en de literatuur, wordt de trope geconfronteerd met de architectuur, waar beweging en dynamiek dankzij het ontwerpen met de computer sterk in de aandacht staan. Volgens Verstegen brengt ruimtelijke animatie altijd metaforische animatie met zich mee, maar de ontwerpers van computerarchitectuur ontkennen het bestaan van metaforen en symbolen. Ze willen dat hun architectuur direct tot de zintuigen spreekt.

Verstegen tracht als een van de eersten een verbinding te leggen tussen de fysieke en de metaforische ruimte. De door architecten bepleite nadruk op de direct zintuiglijke ervaring bij het bewegen in de ruimte heeft het gevaar in zich dat alles wordt teruggebracht tot een consumptieve benadering. Het schrijven over die ervaring ontaardt dikwijls in een saai betoog. Een poëtica van het bewegen in de ruimte kan hier voor een noodzakelijke aanvulling en tegenwicht zorgen.

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com