NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Redactie: The Why Factory Winy Maas, Pirjo Haikola en Ulf Hackauf

Green Dream
How Future Cities Outsmart Nature

Vormgeving: Thonik/ BENG, Geïllustreerd (kleur en zw/w), Paperback, 408 pagina's, Formaat: 15 x 21 cm
Engelse editie, ISBN 978-90-5662-741-6, € 30,00 /
UITVERKOCHT
Mei 2010

I.s.m. MVRDV, The Why Factory en de Technische Universiteit Delft

Green DreamThe Why Factory droomt van de Groene Stad.
Over de betekenis van het begrip ‘groen’ heerst verwarring onder ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen. Winy Maas stelt dat groene projecten nog steeds onsamenhangende pogingen zijn waarvan de schaalgrootte het niet haalt bij die van de interventies die in feite nodig zijn. Groen is ‘in’, maar met het ontwerppotentieel ervan wordt weinig gedaan.

Green Dream stelt vraagtekens bij wat tegenwoordig als ‘groen’ wordt aangemerkt en onderzoekt in samenwerking met deskundigen hoe de term zou moeten worden gedefinieerd. Daarbij worden conventies in de architectuur aangepakt en wordt onderzocht wat het potentieel van een nieuwe, groene architectuur kan zijn. Na de onderkenning dat je met alleen groene gebouwen nog geen groene stad hebt, wordt ook gekeken naar oplossingen binnen de steden zelf, hoe die kunnen veranderen en waar de grenzen liggen. Is een groene stad ook echt mogelijk? The Why Factory komt tot de conclusie dat ‘groen’ uiteindelijk over prestaties gaat. Als je de dimensies en getallen eenmaal begrijpt, kan het groen een inspiratiebron worden. Visionaire projecten dienen ter illustratie van een groene toekomst die voor ons gerealiseerd zou kunnen worden door contextuele, grootschalige, verbeeldingrijke en meetbare architectuur en stedenbouw.

• Diepgaand onderzoek door The Why Factory, MVRDV en de TU Delft
• Artikelen van John Thackara en Winy Maas
• Groene stedelijke toekomstprojecten en analyses

Ook verkrijgbaar:
> The Why Factor(y) and The Future City
> Visionary Citi
es


Recensies

talkitect.com
> bdonline.co.uk
>
architectuur.org


The Why Factory

The Why Factory onderzoekt de mogelijke richting van onze stedelijke toekomst en concentreert zich daarbij op de productie van modellen en visualisaties van toekomstige steden. The Why Factory confronteert de bestaande realiteit van onze wereld met de toekomst van de stad.

Het programma bestaat uit een serie boeken – de Futury Cities Series – gepubliceerd in samenwerking met NAi Uitgevers in Rotterdam en Thonik/ BENG Grafisch ontwerpers in Amsterdam en films geproduceerd in samenwerking met Wieland en Gouwens in Rotterdam en de BBC in Londen. De studies worden op televisie gepresenteerd in samenwerking met de VPRO in Hilversum en op verschillende tentoonstellingslocaties geëxposeerd (het Nederlands Architectuurinstituut, het Hong Kong Design Institute en de Aedes Galerie in Berlijn).

The Why Factory is een internationale denktank en onderszoeksinstituut van architecten en stedenbouwkundigen, opgezet door architectenbureau MVRDV en de TU Delft, geleid door professor Winy Maas. Hij stelt dat architectuur een visionaire dimensie bezit die nieuwe waarde voor de stad kan genereren en hij bepleit een gemeenschapsagenda op grote schaal.

> Meer informatie over The Why Factory

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com