NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons
René Boomkens

Een drempelwereld
Moderne ervaring en stedelijke openbaarheid

Vormgeving: Joseph Plateau, Geïllustreerd, paperback, 448 pagina's
Tekst in Nederlands (samenvatting in het Engels), ISBN 90-5662-094-0 / 978-90-5662-094-3, € 27,00
UITVERKOCHT

Een drempelwereldThema van deze publicatie is de hedendaagse betekenis van de stad en de stedelijke cultuur als cruciale factor of centrale motor van de samenleving en het voortgaande moderniseringsproces. Die betekenis is meer dan ooit omstreden, en daarbij staat ook de rol van bij de stad betrokken disciplines als stedenbouwkunde, architectuur en planologie meer dan tevoren ter discussie. Is de moderne stad verleden tijd of heeft ze nog een toekomst?

Het onderzoek van René Boomkens is een nog niet eerder verrichte historisch-filosofische evaluatie van de 20e-eeuwse debatten over de samenhang tussen stad en stedelijke cultuur en moderniteit en modernisering. Deze evaluatie vormt de grondslag voor een kritisch commentaar op hedendaagse discussies over stedelijkheid, moderne cultuur en modernisering, waarin het lot van de moderne stad bij voortduring in het geding is.

Het boek verbindt de debatten over moderniteit en stedelijke cultuur met de hedendaagse stadsproblematiek, brengt zo diverse disciplinaire invalshoeken op de stad met elkaar in verband en maakt de eenzijdigheden van die disciplines zichtbaar. Deze interdisciplinaire benadering geeft verrassende en hoogst actuele inzichten in de hedendaagse stad en stedenbouw. Ook voor de situatie in Nederland, waar momenteel veel discussie is over het begrip stedelijkheid.

Boomkens' hernieuwde conceptualisering van moderniteit en modernisme in hun samenhang met de moderne stad en stedelijke cultuur berust op een reconstructie van Walter Benjamins begrip van moderne ervaring en van zijn commentaar op de moderne avant-garde, met name op het terrein van de architectuur en de stedenbouw.

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com