NAi Uitgevers
Boeken over architectuur, stedenbouw, landschap, etc. Boeken over beeldende kunst, fotografie, design, nieuwe media, etc. Tijdschriften over architectuur en kunst Zoeken / Fondslijst Bestellen Over ons

Marinke Steenhuis, Esther Darley, Noël van Dooren, Lilli Licka, Lodewijk Wiegersma, Lara Voerman

Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Een collectief talent 1977-2010

Vormgeving: Sander Boon, Geïllustreerd (kleur en zw/w), Paperback, 600 pagina's, Formaat: 17 x 23 cm
Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-756-0, € 45,00
December 2010

Met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en het Fonds BKVB

Bureau B+BAl 33 jaar is Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur een internationaal toonaangevend bureau en een laboratorium van de landschapsarchitectuur. Broedplaats voor ontwerpbureaus als West 8, Karres en Brands en Rietveld Landscape. Ontwerpers als Adriaan Geuze, Alle Hosper, en Michael van Gessel begonnen hier hun carrière. Daarom nu een wervelt overzicht van dit legendarische bureau.

Sinds de oprichting in 1977 door Riek Bakker en Ank Bleeker fungeert bureau Bakker en Bleeker (sinds 1990 Bureau B+B) als laboratorium voor de vakgemeenschap. De ontwikkeling van Bureau B+B valt dan ook grotendeels samen met de emancipatie van de Nederlandse naoorlogse landschapsarchitectuur en stedenbouw. Zelfbewust en autonoom herintroduceerde het bureau vanuit onverwachte hoek het ontwerpen aan de stad. Het bureau was en is interdisciplinair: er werken landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten, cultuurtechnici en industrieel vormgevers.

In Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur wordt het bureau geplaatst in de lange lijnen van het vak en krijgen leermeesters als Fred Zandvoort en Hans Warnau profiel. Wat zijn de kerneigenschappen van het bureau, en welke parallellen zijn er met actuele thema’s in de landschapsarchitectuur? Een ruime selectie uit de 1500 projecten, zoals het Nederlands paviljoen Wereld Expo Hannover 2000, Waldpark in Postsdam, Wollefoppenpark Rotterdam, krijgt een plaats in het boek, onder meer in essays over prijsvragen, tekentechnieken, het gebruik van beplanting en beeldende kunst. B+B is analytisch, interdisciplinair, vervreemdend, ambachtelijk en opiniërend – eigenschappen die ervoor zorgden dat de internationale landschapsarchitectuur na 1977 mede door en in dit bureau is gevormd.

> Bestel bij NAi Boekverkopers


> Archined 18 januari 2011
> De Volkskrant 11 maart (PDF)

NAi Uitgevers Mauritsweg 23, 3012 JR Rotterdam
Tel: 010 - 20 10 133, Fax: 010 - 20 10 130
info@nai010.com